Type to search

CLT Passivehaus by Betti & Knut Architects

Share
Kids stools and table made of timber facing the glass window
Exterior of CLT Passivehaus extension with timber framed triple-glazed windows and doors
White and timber theme kitchen with glass doors

CLT Passivehaus extension in Balgowlah, New South Wales is made from pre-fabricated CLT (cross laminated timber) panels which were installed offsite and then installed with the help of a crane in a lightening quick 15 hours. Due to the efficiency of the CLT installation just one week later the extension was waterproof, insulated and airtight.

A hallway leading to the master bedroom and a wide glass window in the bedside
Built in double-deck kids bed with glass window

The form of the building was shaped by the client’s wish to retain established gum trees while maintaining privacy yet ensuring a connection to nature. Designed by architectural practice Betti & Knut to the Passivehaus standard the thermal efficiency of the building is designed to be comfortable year round without the need for artificial heating and minimal cooling. This is made possible by the high level of insulation, triple glazed timber windows and external shading.

White tiles and timber in bathroom ensuite
CLT hallway with light bulbs
cross-laminated timber stairway

Sustainability specs:
– Passivehaus certified, one of 25 in Australia
– All electric home
– Airtight design with automated ventilation system
– Low allergen, with no carpet used
– Cooled via cross flow ventilation and ceiling fans
– No heating is required
– Formaldehyde free joinery cabinets
– Untreated Blackbutt timber battens used for external facade, will natural grey over time
– Low VOC paints/sealer/varnish.
– Timber framed triple glazed windows and doors
– Hot water heat pump
– Efficient fixtures and fittings
– 2,000L rainwater storage tank
– Loads of natural light

Glass window and stairway
Cross-laminated timber made stair and handrail
A close-up view of the prefabricated CLT panels on the exterior of the house
Utilizing a crane to attach the individual pieces of the CLT Passivehaus together
People assembling the CLT Passivehaus
From the architect:

This 2-storey extension to an existing house from the late 1920s was erected in a tight backyard. The budget of the house was very modest, though the quality needed to be decent to achieve a certified passivhaus rating. The entire CLT structure was prefabricated offsite, including the stair and cutouts for lighting, power and equipment.

Images courtesy of Betti & Knut Architects. Photography by Has Quan Cai
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *