Type to search

Share
Street view of dilapidated tinshed assembled into a small studio and home office
Wide street view of dilapidated tinshed assembled into a small studio and home office by Raffaello Rosseli
Exterior detailed view of dilapidated tinshed with a glass window

A dilapidated tinshed was disassembled, salvaged and carefully transformed into a small studio and home office. Designed by architects Raffaello Rosseli, the reconstructed version of this building now includes a new timber frame with the original corrugated iron cladding reinstalled on three sides of the facade with the western face clad in fibre cement panels left raw, in the spirit of the original building.

A plywood staircase with a glass window inside the dilapidated tinshed home
Spacious living area with open sliding glass windows and plywood flooring inside the dilapidated tinshed home

Simple and honest finishes have also been used in the interior, with plywood floors and bare white walls allowing natural light to bounce throughout this humble, small footprint home.

The building stands at the rear of an inner city residential lot in Redfern, Sydney and was previously a windowless and structurally unsound shed.

Street view of dilapidated tinshed assembled into a small studio and home office by Raffaello Rosseli
Exterior close up view of timber and dilapidated tinshed assembled home by Raffaello Rosseli
Street view of dilapidated tinshed small studio and home office with its timber gate

Sustainability specs:
– Salvaged corrugated iron from existing shed
– Timber framework
– Plywood flooring
– Low maintenance materials
– Small footprint home

Close-up of the outside door of a tinshed assembled house
First floor draft of dilapidated tinshed assembled home by Raffaello Rosseli
Draft of dilapidated tinshed assembled home by Raffaello Rosseli
Exterior draft of dilapidated tinshed assembled home by Raffaello Rosseli
Exterior of draft dilapidated tinshed assembled home by Raffaello Rosseli
From the architect:

The humble tin shed is an iconic Australian structure. The project was to re-purpose an existing tin shed at the rear of a residential lot. The shed in its current state was dilapidated and structurally unsound. The original tin shed was disassembled and set aside while a new timber frame was erected. The layers of corrugated iron accumulated over generations of repair were reassembled on three facades.

Corten steel window boxes cut through the form and extend out over the lane and street, opening up the once windowless space. The materials have been left raw and honest, in the spirit of its industrial economy. The west face was clad in expressed joint fibre cement panels while plywood floors and joinery add warmth to the interior.

Images courtesy of Raffaello Rosseli. Photography by Mark Skye and Richard Carr
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *