Type to search

Tags:

Torquay Concrete House by Auhaus Architects

Share
Distant view of Torquay Concrete House by Auhaus Architectures with concrete and natural hardwood walls
Homeowner with her child walking in the hallway of Torquay Concrete House by Auhaus Architects
View of the stair and concrete floor hallway going to the dining area with glass walls

Designing a concrete house for the owner of a concrete business provided the perfect opportunity to showcase the owner’s skillset and is perfectly suited to the coastal weather conditions of Torquay, Victoria. Concrete can be a divisive material when assessing sustainability credentials but it’s ability to provide a high level of thermal mass can’t be denied. Nor can it’s longevity or its raw beauty when left unfinished.

Indoor concrete fireplace with big couches
Kitchen area with concrete counter and marble wall
Concrete floor hallway with dining set and potted plants below the stair

The archtects of Torquay Concrete House, Auhaus Architects, have paired the concrete with natural hardwood providing a warm contrast and the rooftop garden helps to soften its rawness, plus it provides thermal insulation and the natural planting helps connect the house with the garden and the wetlands beyond.

View of the house entry with concrete and natural hardwood walls
Concrete wall bedroom with white bed linen and glass walls in the side
Marble vanity top and a big circular mirror on the concrete wall

Sustainability specs:
– Passive design
– High level of hermal mass from the concrete
– Timber framed, low-E windows
– Deep eaves
– Cross ventilation
– Rooftop garden provides insulation
– Insulated hydronic infill slab
– 10,000 litre underground rainwater tank irrigates the roofgarden and main courtyard
– Robust and low maintenance materials with minimal applied finishes
– Cabinetry from cedar and Paperock

Exterior view of timber cladding with a concrete stair going to the rooftop
Concrete and natural hardwood theme exterior view with glass doors and windows
A woman standing at the back of Torquay Concrete House by Auhaus Architectures with concrete and natural hardwood walls
From the architect, Auhaus Architects:

Tightly hemmed in by suburban houses but backing onto wetlands and golf course, the house is treated as a walled sanctuary, opening up into itself, an internalised habitat with locally planted roof gardens and curated glimpses onto the wetlands.

Images courtesy of Auhaus. Photography by Derek Swalwell. Photography styling by Simone Haag
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *